Tiesitkö, että enduro, eli maastomoottoripyöräily on hyvin haastava, mutta mielenkiintoinen offroad-laji. Enduroa ajetaan sekä harraste- että ammattilaistasolla niin junioreiden kuin aikuisten luokissa. Enduroa sanotaan moottoripyörien luotettavuuskilpailuksi ja sitä se todella onkin monipuolisine siirtymineen ja maastokokeineen. Jokainen kuljettaja haluaa selviytyä reitille tehdyistä maastokokeista mahdollisimman nopeasti.
Enduro ei ole vain pyörän päällä istumista ja ohjaamista, vaan erittäin tehokasta liikuntaa. Ajosuorituksen aikana kaloreita kuluu todella paljon, joten kisan päättyessä maistuu höyryävä kahvi ja herkullinen grillimakkara.
Enduro on lajina fyysisesti erittäin vaativa, mutta sekä taidot että voimat kehittyvät ajokokemuksen lisääntyessä.
Minkälainen on tyypillinen enduro ajotapahtuma?
Koeajoa tai erillistä endurotapahtumaa varten suunnitellaan reitti, joka sopii kaikentasoisille kuljettajille. Aloittelijat huomioidaan aina reitin laadinnassa eikä reitistä haluta tehdä liian vaikeaa. Jos kuljettajat haluavat ajaa niin sanotulla extreme-radalla, niin sellainen tehdä kuljettajien pyynnöstä. Extreme-radalla vaatimustaso on hieman normaalia korkeampi eikä se sovi aloittelijoille.
Pyörän valinta enduro ajotapahtumaan ei ole vaikeaa. Pyöriä on sekä 2-tahtisia että 4-tahtisia ja jotkin pyöristä ovat varustettu sähköstartilla. Aloittelijoille 2-tahtiset pyörät sopivat hyvin endurokisaa ajatellen, sillä 2-tahtisilla ei tarvitse ajaa huipputehoilla. Jarrutusteho on molemmissa hyvä, mutta 4-tahtisissa ehkä hieman parempi.
Tyypillisessä enduro ajotapahtumassa pidetään ensin ajokokous, jossa kuljettajat toivotetaan tervetulleiksi ja kuvaillaan ajotapahtuman luonne. Käytännössä kerrotaan kuinka pitkä reitti on, montako kierrosta ajetaan ja pidetäänkö ajon aikana taukoja. Ajanotosta kerrotaan myös, sillä uudet kuljettajat eivät aina tiedä kaikkia kisaan kuuluvia sääntöjä. Ajajakokouksen jälkeen lähdetään tutustumiskierrokselle ennen varsinaisen kisan alkamista. Pyörässä on oltava hyvät valot ja jarrut, jotta kuljettaja voidaan päästää matkaan.
Endurokuljettajalle varusteet ovat todella tärkeät
Kuljettajan pakollisena varusteena on kypäränä, jonka lisäksi hänellä pitää olla tarkoitukseen sopiva ajopuku, ajohansikkaat, ajosaappaat ja rintapanssari. Myös niska-/selkäsuoja ja polvisuojat ovat suositeltavia ajolaseja unohtamatta. Kaiken ollessa kunnossa ryhmittäydytään lähtöviivalle, odotetaan lähtölupaa ja sitten vain matkaan!
Jokainen kuljettaja on velvollinen auttamaan “kanssakuljettajaa”, jos hän kaatuu tai joutuu onnettomuuteen ajon aikana. Vakavia onnettomuuksia endurossa sattuu todella vähän, joten lajiin kannattaa todella tutustua. Liity lähellä sinua olevaan moottorikerhoon jäseneksi, saat samanhenkisiä ajokavereita ja pääset ajamaan hoidetulla enduroreitillä. Netistä on löydettävissä paljon enduroa käsitteleviä videoita, joihin kannattaa tutustua ajan kanssa. Joko endurokärpänen puraisi sinua?