Mikä moottoriurheilussa oikein viehättää?

Mitä on moottoriurheilu?

Ensinnäkin olisi varmaan hyvä täsmentää, mitä termi moottoriurheilu oikein tarkoittaa. Moottoriurheilulla tarkoitetaan, nimensä mukaisesti, kilpailusuoritusta, joka suoritetaan moottorilla (polttomoottorilla, sähkömoottorilla tai kaasuturbiinilla) varustetulla ajoneuvolla. Aina ei ole kyse nopeudesta, vaan kilpailla voidaan myös vaikkapa taloudellisuudesta tai tarkkuudesta. Moottoriurheilua seuraavat erityisesti miehet.

Moottoriurheilun historiaa

Kuinka kauan tämä kovaa vauhtia ja öljyisiä vaatteita rakastavien hurjapäiden suosima urheilulaji onkaan ollut kuvioissa? Moottoriurheilun historiasta lyhyesti: moottoriurheilu on ollut kuvioissa yllättävän pitkään. Historian ensimmäinen merkittävä moottoriurheiluun keskittynyt kilpailu järjestettiin Ranskassa jo 1800-luvun loppupuolella. Pariisissa pidettyyn maantiekilpailuun osallistui erilaisia ajoneuvoja moottoripyöristä autoihin. Ensimmäinen lentokonekilpailu pidettiin sekin Ranskassa Reimsin kaupungissa 1900-luvun alussa. Tapahtuma kesti viikon ja sarjoina oli esimerkiksi kestävyys ja lentokorkeus.

Moottoriurheilun monet kasvot

Moottoroituja ajoneuvoja ovat niin moottoripyörät kuin lentokoneetkin, joten käsite moottoriurheilu kätkee sisälleen käsittämättömän määrän erilaisia urheilun haaroja, joita kaikkia kuitenkin yhdistää vauhti ja vaaralliset tilanteet adrenaliiniryöppyineen. Mitkä ovatkaan moottoriurheilun suosituimmat muodot?

Autot

Kun puhutaan moottoriurheilusta, monelle tulee varmaan ensimmäisenä mieleen Formula 1-kilpailut sekä rallit. Nämä ovatkin moottoriurheilun tunnetuimpia muotoja. Ne ovat kovasti vauhtihirmujen mieleen, sillä ne ovat puhtaasti nopeuskilpailuja, joissa määrättyä rataa yritetään kiertää niin nopeasti kuin mahdollista. Muitakin muotoja autourheilussa toki on, näistä on hyvä mainita ainakin kiihdytyskilpailut, joissa on tarkoituksena kiihdyttää mahdollisimman nopeasti sekä kestävyyskilpailut, joissa tarkoituksena on ajaa mahdollisimmman pitkälle annetussa ajassa. Myös harvinaisempia lajeja, esimerkiksi autosuunnistusta, on ajoneuvointoilijoille tarjolla.

Moottoripyörät

Tässä ajoneuvoluokassa on autoista poiketen huomattavasti tyypillisempää pitää taitokilpailuja, joskin myös moottoripyöräkilpailuista tunnetuimpia ovat nopeuskilpailut, kuten Speedway sekä Motocross. Myös kestävyyskilpailuja järjestetään, joskin ne ovat harvinaisempia. Näissä lajeissa on tärkeintä muistaa motocross varusteet.

Moottoriveneet

Kenties hieman vähemmän tunnettu moottoriurheilun tyyppi on moottoriveneurheilu. Moottoroiduilla paateilla kilpaillaan niin sisäisillä vesillä kuin merilläkin sijaitsevilla radoilla. Kukapa olisi arvannut, että veneilläkin on omat formulat? Myös muita kilpailutyyppejä on näille kulkupeleille keksitty, tällaisia ovat esimerkiksi etappikilpailut.

Lentokoneet

Lentokoneisiin liittyvää moottoriurheilua kutsutaan taitolennoksi. Tällaisissa kilpailuissa pyritään konetta lentäen suorittamaan temppuja, jotka voivat olla joka etukäteen määrättyjä tai suunniteltu itse. Joskus tässä on lisänä nopeuskilpailu, jolloin temput on lisäksi suoritettava niin nopeasti kuin kykenee.

Traktorit

Hieman pienempi moottoriurheilun haara on Tractor Pulling, jossa nimensä mukaisesti on tarkoituksena vetää painolastia mahdollisimman pitkään traktorin avulla.

Moottoriurheilu viehättää miehiä kautta sukupolvien

Vauhtia, vaarallisia tilanteita, ääntä ja öljytahroja ei näistä lajeista puutu. Vaikka moottoriurheilua onkin arvosteltu paljon siitä, että se tuhlaa silmittömän paljon uusiutumattomia luonnonvaroja täysin kestävää kehitystä vastaan, viehättää se silti miespuolisia ihmisiä ikään katsomatta. Tunnetusti pienet poikalapset leikkivät lelurekoilla ja haaveilevat rallikuskin ammatista, mikä varmaan pohjautuu osaltaan siihen että kotona melko varmasti katsotaan silloin tällöin moottoriurheilua telkkarista – ja sekös saa pienet silmät tuikkimaan onnesta ja jälleen yhden ihmisen liittymään moottoriurheilun rakastajien iloiseen joukkoon.