Onko moottoriurheilu jokaiselle?

Moottoriurheilu on laji, joka jakaa mielipiteitä. Toiset rakastavat sydämensä pohjasta pärinää ja tunnelmaa, joka kisoihin liittyy. Bensan tuoksu, öljyiset vaatteet ja jarrujen äänet ovat mielipiteitä herättäviä asioita, joista ei voi kiistellä.

Suhde moottoriurheiluun voi kehittyä iän myötä. Toiset oppivat nauttimaan kilpailuihin liittyvistä ominaispiirteistä, kun taas jotkut ihmiset voivat alkaa kyseenalaista sen tarpeellisuutta etenkin kilpailuiden epäekologisuuden tähden. Jos ajautuu työpaikalle, jossa järjestetään perinteikkäitä kisamatkoja F1-osakilpailuihin, voi joutua väkisinkin perehtymään asiaan tarkemmin.

Parisuhde voi muuttaa suhtautumista

Moottoriurheilu kantaa vuosikymmenestä tiettyjä myyttejä. Rallin ja F1-sarjan seuraamista on perinteisesti pidetty Suomessa miesten juttuna, kun taas naiset ovat kiinnostuneita muista asioista. Oma suhtautuminen voi kuitenkin muuttua puolin ja toisin, jos puoliso on vankkumaton Ferrarin kannattaja.

Jos laji ei kiinnosta ja puoliso jatkaa pelkästään siitä puhumista, on hyvä mainita asiasta hänelle avoimesti. On kohteliasta ja huomioonottavaa muistaa, ettei toinen jaa samaa paloa asian suhteen. Tällä tavalla voi käyttää ajan johonkin muuhun tekemiseen, joka inspiroi molempia.

Suomalaiset supertähdet nostavat kiinnostusta

Suomalaiset ovat tunnetusti ralli- ja formulakansaa, sillä moottoriurheilutähtiä on maassamme poikkeuksellisen paljon pieneen väkilukuun verrattuna. Kimi Räikkösen MRow of children in go-karts with helmets ready for a raceM-taistelua on seurattu ja jännitetty niin kotisohvalta kuin radan varresta. Jyväskylässä järjestettävä Neste Rally Finland vetää tiet täyteen ihmisiä jännittämään suosikkinsa puolesta. Monet perheet seuraavat televisiosta silmä kovana Valtteri Bottaksen otteita F1-sarjoissa.

Rallissa suomalaisten kiinnostus on kruunattu viime aikoina, kun sarjaan paluun tehnyt Toyota on todella suomalaispainotteinen. Tallipäällikkönä toimii Tommi Mäkinen, kun taas ratin takana nähdään huippukuski Jari-Matti Latvala sekä Juho Hänninen. Neljäntenä suomalaisena nähdään testikuskina toimiva Esapekka Lappi. Tämä ennennäkemätön kokonaisuus ei ainakaan lannista kotimaamme ralli-intoa, vaan voi nostaa sen aivan uudelle tasolle.

Innostus voi syttyä jo hyvin pienenä

Perheen pienimmätkin innostuvat usein autoista ja moottoriurheilusta jo nuorella iällä, jos vanhemmat seuraavat kisoja ja puhuvat niistä. Monet heistä toivovat lahjaksi esimerkiksi autorataa tai rekkaa, jonka avulla voi harjoitella kurvailua lattialla. Tällaiset lelut ovat hyväksi myös lasten motoriikalle, sillä he voivat käyttää käsiään ja kehittää koordinaatiokykyjään. Hyviä vaihtoehtoja löytyy esimerkiksi osoitteesta Lekmer.fi.

Moottoriurheilu ei varmastikaan ole kaikille, mutta sen ei tarvitsekaan olla. On kuitenkin hyvä tietää muutamia suomalaisia supernimiä, joita osaa tunnistaa lehtien otsikoista tai keskustelusta. Tätä tietämystä varten ei kuitenkaan tarvitse seurata kisoja, sillä pelkästään uutissivustojen otsikoita vilkaisemalla pääsee jo pitkälle.